Příčiny vzniku negativních jevů při operacích na udržení míru OSN - Beznosková, Kateřina; Zemanová, Štěpánka, 1975-; Přikryl, Pavel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2020)
Operace na udržení míru OSN si již po desetiletí kladou za cíl udržovat stabilní prostředí, podporovat lidská práva a právní stát tam, kde byl mír a pořádek narušen ozbrojenými konflikty nebo jinými příčinami. Jenže žádná intervence s takovýmto rozsahem a komplexitou do jiného státu s sebou zpravidla nepřináší pouze předpokládané výsledky, ale i vedlejší nechtěné efekty. Tím spíše, když se jedná o výsadek velmi početného, a zvláště vojenského personálu. Cílem práce je nalezení faktorů, kvůli nimž mohou tyto negativní efekty spojené s misemi vznikat a odpovědět na otázku, jakou měrou a jestli se podílejí na celkové existenci negativních jevů. Konkrétně jsou v bakalářské práci analyzovány a srovnávány tři vybrané mise OSN - UNMIBH, MINUSTAH a MONUC. Na misích docházelo k výraznějšímu zneužívání pravomocí členů mírových složek, zvláště v rovině sexuálního obtěžování a zneužívání tamního obyvatelstva. Analyzované faktory u misí představuje národnost členů mírových složek a zastoupení žen na misích, dále práce zohledňuje i situaci v zemi z hlediska lidských práv, vlády práva a postavení žen před příchodem mise a přístup OSN, její reakci na negativní jevy a opatření k jejich prevenci.
Vedoucí práce: Štěpánka Zemanová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia - diplomacie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses