Kvalita a udržitelnost automatizovaných testů v nástroji Selenium - Žabka, Michael (2020)
Tato diplomová práce se zabývá kvalitou a udržitelností automatizovaných skriptů v nástroji Selenium. Selenium, konkrétněji Selenium WebDriver je nástroj pro automatizaci testů uživatelského rozhraní. V této práci je nejdříve představena oblast automatizovaného testovaní, tedy jeho definice, ekonomický rámec automatizace testování, cíle, výhody a nevýhody, druhy testů, vybrané nejlepší praktiky a v neposlední řadě druhy nástrojů pro automatizaci testů. V další části práce je představen návrh řešení pro zlepšení udržitelnost automatizovaných testů v nástroji Selenium. Návrh je rozdělen na tři oblasti, jejichž výběr je posléze odůvodněn. Každé oblasti je poté věnovaná samostatná podkapitola. V poslední části práce je výsledek návrhu řešení aplikován na testovací skripty v ukázkovém Selenium WebDriver frameworku integrovaným s technologiemi TestNG a Maven. Poslední část nejdříve popisuje technologie použité v rámci použitého frameworku. Poté je představena struktura ukázkového frameworku a následně jsou popsány testovací případy a skripty, na kterých jsou demonstrovány zásady vyplývající z návrhu řešení. Ukázkový Selenium framework včetně testovacích skriptů je volně dostupný na webové službě GitHub.