Kombinácia simulačných a optimalizačných metód a metód viackriteriálneho rozhodovania pri voľbe zdrojov pre vykurovanie obytných domov - Rabíková, Martina (2020)
Cieľom tejto diplomovej práce je demonštrácia praktického využitia simulačných metód a nástrojov a viackriteriálneho rozhodovania vo vybranom odvetí. Stavebný priemysel je jedným z odvetí, kde sa tieto nástroje a metódy môžu efektívne využívať. Práve aktuálnosť témy ochrany životného prostredia a potreba šetrenia energiami, bola hlavným dôvodom, ktorý viedol k výberu oblasti energetiky budov ako vhodnej, pre aplikovanie zmienených procesov a metód. V teoretickej časti práce je predstavená problematika obnovy budov v spojitosti s ich energetickou náročnosťou. Na tieto poznatky nadväzuje praktická časť zameraná na aplikáciu simulačných metód, modelov analýz a optimalizáciu voľby energetických zdrojov pre vykurovanie obytných domov. Práca ponúka porovnanie jednotlivých druhov vykurovacích systémov a hodnotenie ich efektívnosti s ohľadom na vybrané parametre ako napríklad cena a životnosť, či návratnosť investície. Samotný proces analýzy a modelovania vychádza z reálnych meraní a z vyhodnotenia optimalizačných krokov na konkrétnom bytovom dome nachádzajúcom sa v Košiciach. Pre viackritérialne hodnotenie variantov sú použité metódy WSA, TOPSIS a PROMETHEE II. Kompromisné riešenie zvoleného zdroja je porovnané s reálne vybraným zdrojom pre vykurovanie. Zámerom práce je ponúknuť optimálne riešenie zdroja pre vykurovanie v konkrétnom zvolenom objekte, ale zároveň má práca a jej výsledky slúžiť aj ako vodítko pri rozhodovaní o postupoch a potrebe obnovy budov a voľbe zdrojov vykurovania aj u iných budov.