Interkulturní komunikace – Francouzi vs. Quebečané - Kopalová, Kateřina (2020)
Diplomová práce se zabývá interkulturní komunikací mezi Francouzi a Quebečany. Interkulturní komunikace představuje komunikaci mezi různými kulturami a v dnešním globalizovaném světě má klíčovou roli v řadě oblastí. Cílem práce je prokázat, že mezi Francouzi a Quebečany existují rozdíly, tyto rozdíly identifikovat a navrhnout možná řešení případných konfliktů mezi těmito kulturami. Cíl práce je naplněn za pomocí kvalitativního výzkumu ve formě strukturovaných rozhovorů, teoretických zjištění a vlastních zkušeností. První část práce je zaměřena na objasnění pojmů souvisejících s interkulturní komunikací a konflikty v managementu. Zásadním pojmem jsou kulturní dimenze, vycházející z teoretických prací nizozemských autorů Geerta Hofstedeho a Fonse Trompenaarse. Druhá část charakterizuje a porovnává zvolené kultury prostřednictvím aplikace těchto teorií kulturních dimenzí. Poslední část se týká samotného výzkumu, vyhodnocení jeho výsledků a následných doporučení prevence konfliktů mezi danými kulturami a možnosti jejich řešení.