Kardiovaskulární úmrtnost v České republice - Gvoždiaková, Alžběta; Langhamrová, Jitka, 1958-; Vrabcová, Jana; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2020)
Diplomová práce se zabývá analýzou rizika úmrtnosti na kardiovaskulární onemocnění v České republice. Intenzita úmrtnosti na nemoci kardiovaskulárního systému v posledních letech klesá, nicméně stále patří tato onemocnění k nejčastější příčině úmrtnosti ve většině ekonomicky vyspělých zemích, včetně České republiky. Diplomová práce se věnuje dlouhodobému vývoji kardiovaskulární úmrtnosti v České republice v letech 1970 – 2017. Kardiovaskulární úmrtnost se častěji vyskytuje u lidí ve vyšším věku. Značné rozdíly ve vývoji kardiovaskulární úmrtnosti jsou jak mezi jednotlivými kraji České republiky, tak i například mezi vyspělými a bývalými socialistickými zeměmi. Práce je také zaměřena na epidemiologický přechod, kardiovaskulární revoluci a epidemiologické studie. Dále se věnuje charakteristice nemocí kardiovaskulárního systému. Dlouhodobě se na celkové kardiovaskulární úmrtnosti nejvíce podílejí ischemické choroby srdeční a cévní nemoci mozku. Mezi rizikové faktory, které ovlivňují vznik tohoto typu onemocnění patří například hypertenze, diabetes a nadváha, rizikové faktory životního stylu, mezi které spadá kouření, fyzická aktivita, stravovací návyky apod.. Závěrečná část práce se zabývá ovlivněním střední délky života v případě vyloučení kardiovaskulárních nemocí z příčin mortality. Jedná se však pouze o hypotetickou situaci, která by mohla prodloužit střední délku života. Prevence je v oblasti zdraví velice důležitá. Pokud by nedošlo ke zlepšení jak primární, tak i té sekundární prevence, lze předpokládat, že se kardiovaskulární úmrtnost v České republice nebude nadále snižovat.
Vedoucí práce: Jitka Langhamrová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomická demografie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses