Vývoj polské a české ekonomiky v průběhu Velké recese - Krahulík, Jan; Sankot, Ondřej, 1988-; Smělá, Monika; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2020)
Cílem bakalářské práce je odpovědět na otázku, proč polskou ekonomiku zasáhla Velká recese mnohem méně než českou ekonomiku. V první části je vysvětleno, co je to Velká recese, co k ní vedlo a co ji spustilo, také je zde uvedeno, jaké dopady měla na českou a na polskou ekonomiku. Ve druhé části je provedena analýza různých faktorů, které odpovídají na výzkumnou otázku. Je zde konkrétně analyzován příjem peněz z Evropské unie, vývoj směnného kurzu a směnných relací obou zemí a zahraniční obchod obou zemí. V závěru jsou shrnuta zjištění vyplývající z jednotlivých kapitol. Účinek evropských fondů byl v Polsku vyšší než v České republice. Polská měna také depreciovala více než česká a směnné relace se také vyvíjely v Polsku lépe. Česká ekonomika byla také zranitelnější vzhledem k větší orientaci na procyklická odvětví. Polsko mělo více diverzifikovaný export a navíc na něj tolik nespoléhalo.
Vedoucí práce: Ondřej Sankot
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses