TVORBA DLOUHODOBÉHO ROZPOČTU EU A NÁRODNÍ ZÁJMY ČESKÉ REPUBLIKY - Bičárová, Veronika; Bič, Josef; Šaroch, Stanislav, 1970-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2020)
Diplomová práce se zabývá tvorbou dlouhodobého rozpočtu EU a zájmů ČR při této tvorbě. Cílem diplomové práce je identifikovat zájmy České republiky v souvislosti s víceletým finančním rámcem 2021-2027 a zhodnotit pozici ČR vůči tomuto rozpočtu. Práce je rozdělena do tří kapitol, kde první kapitola pojednává obecně o víceletém finančním rámci, jeho historii, příjmové a výdajové straně a především o návrhu VFR pro období 2021-2027. Významné změnové návrhy pokrývají výpadek příjmů Velké Británie, reakci na koronavirovou krizi a potřebu vyšší flexibility rozpočtových pravidel. Druhá kapitola obsahuje identifikaci zájmů, které ČR ve vyjednávání o VFR prosazuje. Mezi priority patří především zachování objemu získaných prostředků na oblasti politiky koheze a společné zemědělské politiky a kompenzace negativních dopadů koronaviru na ekonomiku. Třetí kapitola vyhodnocuje prosazování priorit ČR při tvorbě rozpočtu a obsahuje doporučení pro efektivnější využívání prostředků z rozpočtu.
Vedoucí práce: Josef Bič
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: evropská integrace [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses