Sestavování rozvrhu pro 2. stupeň základní školy U Nových Lázní v Teplicích - Rakašová, Rozalie (2020)
Cílem této práce je pomocí víceindexového přiřazovacího problému a lexikograficky kompromisní metody sestavit rozvrhy pro druhý stupeň Základní školy U Nových Lázní v Teplicích. Pro sestavování rozvrhů se použije program MPL s řešitelem Gurobi a MS Excel pro lepší interpretaci výsledků. První část práce se věnuje obecnému popisu metod operačního výzkumu použitých k sestavení rozvrhů. Druhá část práce je zaměřena na popis vstupních dat a jejich úpravu pro model. Třetí kapitola spočívá v sestavení matematického modelu pro rozvrhování výuky a poslední část se zabývá výsledným zpracování dat a jejich vizuální úpravě. Výsledkem práce jsou rozvrhy pro třídy, učitele a učebny. Kompletní model zapsaný v MPL a výsledné rozvrhy pro třídy, učitele i učebny jsou uvedeny v přílohách. K práci je též přiložen soubor MS Excel se vstupními daty pro model a zpracováním rozvrhů a také soubor MPL for Windows s formulací matematického modelu.