Citlivost českého zpracovatelského průmyslu na hospodářskou krizi - Racl, Adam (2020)
Zpracovatelský průmysl tvoří podstatnou část hrubého domácího produktu ve velké části světa. Finanční krize, která se začala šířit do celého světa v druhé polovině roku 2008 ovlivnila všechny sektory ekonomiky, nevyjímaje zpracovatelský průmysl. K přenosu finanční krize do reálné ekonomiky došlo prostřednictvím různých transmisních kanálů. Největší roli sehrál kanál finanční a obchodní. Zde je nutno podotknout, že tyto dva kanály spolu úzce souvisí, protože velká část mezinárodních obchodů závisí na nějaké formě externího financování. V České republice byl zpracovatelský průmysl rovněž ovlivněný světovou krizí, avšak narozdíl od ostatních států v českém bankovním průmyslu nedošlo k úvěrové krizi. K úvěrové krizi nedošlo především díky tomu, že česká banky disponují velkou depozitní základnou, což dodalo českému bankovnímu systému dostatek likvidity. Naopak odvětví, která jsou závislá na mezinárodním obchodu zaznamenaly nadproporcionální propad ve svých výkonnech. Mezi taková odvětví patří automobilový průmysl, textilní průmysl, oděvnický, dřevozpracující, elektronický a elektrotechnický průmysl.