Vliv vnitřního vývoje na zahraničně politické postoje zemí Visegradu. - Rysová, Kateřina (2020)
Tato bakalářská práce se zabývá zahraničně politickými postoji Visegrádské skupiny. Cílem je zjistit, jak byly vybrané postoje ovlivněny vnitřním vývojem jednotlivých zemí, konkrétně Maďarska a Polska, a jak vnitropolitické změny ovlivnily vztahy s klíčovými aktéry – EU a Ruskem. Práce nastiňuje politickou náladu, která vládla při založení skupiny napříč zeměmi V4 prostřednictvím popisu vzniku skupiny a dále se věnuje hlubší analýze postojů týkající se Ukrajiny, energetické bezpečnosti a migrační krize. Práce se zaměřuje především na zlomové okamžiky dané problematiky, které nejlépe demonstrují postoje jednotlivých zemí.