Reakce EU na fenomén umělé inteligence - Burian, Jan; Dubský, Zbyněk, 1974-; Stehlíková, Jana; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2020)
Diplomová práce zkoumá na základě analýzy dynamického vývoje finanční podpory projektů umělé inteligence v letech 2014-2020, zda EU s ohledem ke svému stanovenému přístupu prostřednictvím sdělení EK progresivně podporuje výzkum a vývoj umělé inteligence. EU se snaží o realizaci konceptu důvěryhodné umělé inteligence, která je postavena na legální, robustní a etické složce. Na základě analýzy Dr. Thilo Hagendorffa práce identifikuje rizika a nedostatky současné podoby etiky umělé inteligence, která je z pohledu autora klíčová pro její úspěšnou implementaci s převažujícími pozitivními dopady. Vzhledem k aktuální situaci pandemie koronaviru ve světě vznikla snaha autora o reflexi této skutečnosti ve vztahu ke zdravotnictví a využití umělé inteligenci. Na základě předních českých odborníků se zdá, že pandemie bude v tomto ohledu paradoxně velmi přínosná. V oblasti bezpečnosti naopak můžeme říct, že tato technologie představuje velká rizika. Společnost by vždy měla umělou inteligenci vnímat jako dvousečný nástroj, který může zvýšit kvalitu našeho života, ale zároveň ho i výrazně negativně ovlivnit.
Vedoucí práce: Zbyněk Dubský
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: evropská integrace [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses