Příčiny extrémní chudoby se zaměřením na lidský kapitál : případová studie Indie - Dušková, Lucie (2020)
Cílem diplomové práce je identifikovat a zhodnotit příčiny extrémní chudoby se zaměřením na lidský kapitálu, a to především v oblasti výživy, zdraví a vzdělání. Objektem případové studie je Indická republika. Práce je rozdělena do tří kapitol. První kapitola vymezuje samotný pojem chudoba, popisuje její druhy a definuje klíčový koncept extrémní chudoby v rozvojových zemích. Druhá kapitola pak představuje základní členění příčin chudoby a detailně se věnuje příčinám v hlavních dimenzích lidského kapitálu – výživě, zdraví, vzdělávání a populačním růstu. V těchto dimenzích zároveň určuje hlavní indikátory pro možnost jejich měření. Třetí kapitola analyzuje vývoj v posledních dvaceti letech a současný stav ukazatelů v Indii, a to rovněž ve srovnání s dalšími vybranými ekonomikami.