Příčiny extrémní chudoby se zaměřením na lidský kapitál : případová studie Indie - Dušková, Lucie; Sejkora, Jiří, 1985-; Jiránková, Martina, 1967-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2020)
Cílem diplomové práce je identifikovat a zhodnotit příčiny extrémní chudoby se zaměřením na lidský kapitálu, a to především v oblasti výživy, zdraví a vzdělání. Objektem případové studie je Indická republika. Práce je rozdělena do tří kapitol. První kapitola vymezuje samotný pojem chudoba, popisuje její druhy a definuje klíčový koncept extrémní chudoby v rozvojových zemích. Druhá kapitola pak představuje základní členění příčin chudoby a detailně se věnuje příčinám v hlavních dimenzích lidského kapitálu – výživě, zdraví, vzdělávání a populačním růstu. V těchto dimenzích zároveň určuje hlavní indikátory pro možnost jejich měření. Třetí kapitola analyzuje vývoj v posledních dvaceti letech a současný stav ukazatelů v Indii, a to rovněž ve srovnání s dalšími vybranými ekonomikami.
Vedoucí práce: Jiří Sejkora
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses