Proměny zahraniční politiky Kolumbie od roku 2002 - Růžičková, Kateřina (2020)
Tato diplomová práce se věnuje analýze proměn zahraniční politiky Kolumbie od roku 2002. Práce analyzuje zahraniční politiky tří prezidentů, Álvara Uribeho, Juana Manuela Santose a Ivána Duqueho ve čtyřech dimenzích, dimenzi systémové, národní, vnitrostátní a osobní. Teoretická část práce vymezuje pojmy zahraniční politika, její cíle a prostředky, definuje jednotlivé dimenze analýzy zahraniční politiky a dále prezidentský systém a prezidentskou diplomacii. Empirická část již analyzuje a porovnává jednotlivé zahraniční politiky na základě zvolených kritérií, vztahu k USA, vztahu k latinskoamerickému regionu, reprezentaci státu v zahraničí, vztahu k FARC a osobnosti prezidenta.