Analýza škodlivého kódu vloženého do kancelářských dokumentů - Poláček, Jiří (2020)
Tato diplomová práce se zabývá tématem analýzy škodlivých kancelářských dokumentů konzumovaných aplikacemi Microsoft Office Word a Microsoft Office Excel. Práce stručně popisuje vnitřní strukturu výchozích formátů dokumentů těchto aplikací, které jsou používané pro přenos škodlivého obsahu, a popisuje vybrané známé typy zranitelností, kterých škodlivý obsah zneužívá. Dále práce navrhuje postup analýzy vzorku škodlivého dokumentu od přípravy, zajištění a identifikace vzorku, následované statickou a dynamickou analýzou jeho obsahu v kontrolovaném testovacím prostředí, až po interpretaci a prezentaci zjištěných výsledků. Součástí práce je popis vybraných softwarových nástrojů pro analýzu škodlivých dokumentů, a popis nového softwarového nástroje Maldox, který slouží k automatizaci vyhledávání vzorů v dílčích komponentách dokumentu pomocí YARA pravidel. Použití navrhovaného postupu a nástrojů je demonstrováno v analýze reálných vzorků škodlivých dokumentů, které byly získány z databáze společnosti VirusTotal.