Strategický přístup Číny a EU k vybrané africké zemi - Rozmahel, Jakub; Vlčková, Jana; Stuchlíková, Zuzana, 1979-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2020)
Diplomová práce se zabývá strategickým přístupem Evropské unie a Čínské lidové republiky k Africe. Cílem je analyzovat přístup obou aktérů na základě jejich historického vývoje. Úvodní kapitola teoreticky pojednává o fenoménech ekonomické diplomacie a zahraniční politiky v kontextu základních myšlenkových proudů mezinárodních vztahů. Druhá kapitola se věnuje čínskému přístupu k Africe v kontextu její zahraniční politiky. Třetí kapitola se zabývá formováním vztahů mezi Afrikou a EU. Závěrečná kapitola je věnována působení Číny a EU v Etiopii od nárůstu tamních čínských aktivit po současnost. Zaměřením práce je charakterizovat oba přístupy a idetifikovat jejich odlišnosti na základě jejich historického vývoje. Cílem poslední kapitoli je zhodnotit dusledky současného působení obou aktérů v Etiopii.
Vedoucí práce: Jana Vlčková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses