Cestovní ruch v Praze a jeho dopady na rezidenty - Vlachová, Marie (2020)
Bakalářská práce na téma „Cestovní ruch v Praze a jeho dopady na rezidenty” se věnuje aktuální situaci cestovního ruchu v hlavním městě České republiky a jeho dopadům na rezidenty. Uvádí současné trendy v cestovním ruchu, mezi než patří například městský cestovní ruch, který je stále vice na vzestupu. Praha tomuto trendu neunikla a řadí se v žebříčku nejnavštěvovanějších měst na světě do TOP 20. Nárůst turistů s sebou však přináší mnohá úskalí, která se odráží na životech rezidentů města. Dopady mohou být pozitivní či negativní a je možné je rozdělit do tří kategorií: ekonomické, sociálně-kulturní a environmentální. V práci jsou nejdříve v rámci teoretické části kromě popisu cestovního ruchu ve městě uvedeny také konkrétní dopady týkající se Prahy. Praktická část je založena na dotazníkovém šetření, které zprostředkovává názory na vliv cestovního ruchu v Praze jejími rezidenty.