Heuristika pro optimalizaci tras od dodavatelů - Daniel, Marek (2020)
Cílem diplomové práce je nalézt a porovnat možnosti řešení rozsáhlého svozního problému s více druhy zboží a heterogenním vozovým parkem. Nejdříve jsou prozkoumány již známé modifikace úlohy obchodního cestujícího a rozvozní úlohy, poté jsou popsány metody, kterými je možné tyto problémy řešit. To jsou především exaktní optimalizační metody, heuristiky a metaheuristiky.V hlavní části práce je zapsán matematický model řešené úlohy a vytvořena heuristika v jazyce VBA. Po podrobném popisu heuristiky je provedeno srovnání výsledků získaných z MPL a z heuristiky. U úloh menších rozměrů je řešení z heuristiky průměrně horší o 9 % než optimální řešení nalezené v MPL. U větších úloh, kde MPL do 30 minut optimum nenajde, je porovnání provedeno s nejlepším dosud nalezeným řešením. V takovém případě nachází heuristika průměrně o 4,8 % horší řešení, ale ve významně kratším čase.