Porovnání daňové povinnosti firem v Německu a v Česku se zaměřením na daň z příjmů právnické osoby - Váňová, Michaela; Filipová, Vladimíra; Volfová, Jitka, 1982-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2020)
Diplomová práce si klade za cíl porovnat daňové povinnosti firem v Česku a v Německu se zaměřením na oblast daně z příjmu právnických osob. V úvodu je vymezen stručný právní rámec podnikatelského prostředí obou zemí a snaží se tím vnést kontext do odlišné daňové legislativy. Práce se zaměřuje na daně z příjmů právnických osob a zasazuje ji do kontextu české a německé politiky jako fiskální nástroj. Zvláštní kapitola je pak věnována aktuální problematice s ohledem na celospolečenskou událost COVID – 19 a na změny, které v oblasti daní přinesla. Diplomová práce se také dotýká historické proměny daně z příjmu právnických osob v obou zkoumaných zemích a vysvětluje některé důležité změny této daně. V praktické části práce porovnává na příkladu daňovou povinnost společnosti s ručením omezením v Česku a v Německu. Závěr práce shrnuje hlavní rozdíly ve výpočtu daně a také zhodnocuje celkový přístup obou zemí ke zdaňování právnických osob.
Vedoucí práce: Vladimíra Filipová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses