Právní ochrana dětí a jejich rodičů před klamavou reklamou - Hejduková, Lenka (2020)
Předmět této diplomové práce je právní ochrana dětí a jejich rodičů před klamavou reklamou, přičemž jejím cílem je zmapovat oblast reklamy, která je orientována na děti a jejich rodiče, uvést její působení na děti a identifikovat efektivnost právních nástrojů ochrany před klamavou reklamou. Ke splnění tohoto cíle je vytvořeno několik výzkumných otázek. V textu je uvedena taktéž judikatura, která se této problematiky dotýká a vybrané případy reklamy jsou zde posouzeny. Přínos této práce spočívá v komplexní analýze právních nástrojů, které v současné době upravují dětskou reklamu a ochranu před klamavou reklamou. V praxi je totiž nesmírně důležité vědět, jak chránit před klamavou reklamou nejenom sebe, ale také své děti. Text práce je rozdělen do dvou základních částí, a to je obecná a zvláštní část. Co se týče metodiky diplomové práce, je zde použita syntéza, literární rešerše a dotazníkové šetření. V závěru diplomové práce jsou uvedeny návrhy a doporučení, jak zmíněno oblast zefektivnit.