Srovnání vývoje plodnosti v ČR a na Slovensku po druhé světové válce - Vassová, Božena (2020)
Diplomová práce se zabývá historickým vývojem plodnosti a porodnosti v České republice a na Slovensku po druhé světové válce a po rozdělení Československa v roce 1993. Hlavním cílem je zjistit a porovnat úroveň plodnosti těchto zemí a vysvětlit příčiny případných změn. Práce je rozdělena do několika částí. První část se věnuje přiblížení věkové struktury obyvatel České republiky a Slovenska. Druhá část se zabývá analýzou úhrnné plodnosti a průměrného věku matky podle pořadí narozených dětí. Třetí část je zaměřena na analýzu plodnosti podle legitimity po roce 1989. Tato část se věnuje zejména mimomanželské plodnosti. Mimomanželská plodnost je analyzována nejenom podle věku matky, ale také podle regionální diferenciace na okresní úrovni. Analýza plodnosti je ovlivňována sňatečností i rozvodovostí, proto těmto ukazatelům byla věnována další část diplomové práce. Poslední část se zabývá generační plodností, která je znázorněna pomocí konečné plodnosti, ukončené plodnosti žen ve věku 40 let a průměrného věku matek a pořadí narození.