Implementácia metadátového riešenia v rámci Business Intelligence - Janiga, Jakub; Potančok, Martin; Vacek, Martin; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2020)
Diplomová práca sa venuje problematike metadát a metadátového riešenia v rámci Business Intelligence. Hlavným cieľom práce je implementácia metadátového riešenia za účelom dokumentovania technických metadátových údajov a ich použitie v rámci spoločnosti. Výsledná implementácia bude slúžiť pre riešenie aktuálneho stavu v tejto oblasti v danej spoločnosti za účelom dosiahnutia centralizovanej a stabilnej dokumentácie dátovej architektúry spoločnosti.Návrh celého riešenia je vytvorený na základe analýzy dostupnej odbornej literatúry, ktorá sa vzťahuje k oblasti metadát a Data Governance, na základe požiadaviek stakeholderov danej spoločnosti a znalostí nadobudnutých počas vysokoškolského štúdia a nadobudnutých skúsenosti z autorovej praxe.Práca je rozdelená do dvoch logicky nadväzujúcich častí. Teoretická časť uvedie čitateľa do odboru Business Intelligence, metadát a Data Governance. Následne práca pokračuje vymedzením problematiky, popisom súčasného stavu a odôvodnenie realizácie metadátového riešenia. Praktická časť tejto práce bude vytváraná s dôrazom na reálne využitie Data Governance podporované online platformou Collibra. V závere bude obsiahnuté zhodnotenie navrhovaného riešenia prác, úskalia ktoré viedli k dosiahnutiu k úspešnej realizácií implementácie metadátového riešenia v spoločnosti.
Vedoucí práce: Martin Potančok
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informační systémy a technologie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses