Vliv finanční odměny na pracovní výkon testerů softwaru – pilotní experimenty - Bernard, Marek (2020)
Tato diplomová práce zkoumá vztah mezi odměnou ve formě finančního bonusu a pracovním výkonem testerů softwaru. V úvodních kapitolách diplomové práce je představena teorie sebeurčení. Teorie sebeurčení poskytuje dostatečný teoretický základ pro uvedení vlivu odměn do širších souvislostí, jimiž je vnitřní motivace, kreativita a pracovní výkon. Po představení odměn a jejich důsledků v širším pojetí je uveden možný obecný způsob, jak lze měřit pracovní výkon zaměstnanců. Obecný způsob měření výkonu zaměstnanců je následně konkretizován na možný způsob měření výkonu testerů softwaru. Následující část diplomové práce je věnována návrhu experimentu pro zjištění vlivu jednorázové finanční odměny na kvalitu provedení testovacích případů. V rámci návrhu experimentu je popsána posloupnost činností, příprava participantů, příprava testované aplikace, tvorba testovacích scénářů, příprava a klasifikace defektů. Navržený experiment je následně ověřen formou pilotáže na zkušených testerech softwaru a na studentech s pouze základními znalostmi. Na závěr práce je uvedeno vyhodnocení pilotních experimentů a možná interpretace výsledků, která pokládá základy pro budoucí výzkumy v této nové a takřka neprobádané problematice.