Vliv finanční odměny na pracovní výkon testerů softwaru – pilotní experimenty - Bernard, Marek; Doležel, Michal; Buchalcevová, Alena, 1958-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2020)
Tato diplomová práce zkoumá vztah mezi odměnou ve formě finančního bonusu a pracovním výkonem testerů softwaru. V úvodních kapitolách diplomové práce je představena teorie sebeurčení. Teorie sebeurčení poskytuje dostatečný teoretický základ pro uvedení vlivu odměn do širších souvislostí, jimiž je vnitřní motivace, kreativita a pracovní výkon. Po představení odměn a jejich důsledků v širším pojetí je uveden možný obecný způsob, jak lze měřit pracovní výkon zaměstnanců. Obecný způsob měření výkonu zaměstnanců je následně konkretizován na možný způsob měření výkonu testerů softwaru. Následující část diplomové práce je věnována návrhu experimentu pro zjištění vlivu jednorázové finanční odměny na kvalitu provedení testovacích případů. V rámci návrhu experimentu je popsána posloupnost činností, příprava participantů, příprava testované aplikace, tvorba testovacích scénářů, příprava a klasifikace defektů. Navržený experiment je následně ověřen formou pilotáže na zkušených testerech softwaru a na studentech s pouze základními znalostmi. Na závěr práce je uvedeno vyhodnocení pilotních experimentů a možná interpretace výsledků, která pokládá základy pro budoucí výzkumy v této nové a takřka neprobádané problematice.
Vedoucí práce: Michal Doležel
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informační systémy a technologie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses