Analýza strukturálních vztahů příjezdového cestovního ruchu České republiky a Slovenska - Žák, Václav; Malec, Lukáš; Vozár, Ondřej; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2020)
Práce se zaměřuje na příjezdový cestovní ruch České republiky a Slovenska mezi lety 2003 a 2018. Užitím kauzálního modelování jsou porovnány obě země z hlediska cestovního ruchu a následně zhodnocen vliv cestovního ruchu na jejich ekonomiku. Cílem práce je zjistit, jak na příjezdový cestovní ruch mají vliv ukazatele jako například: ceny v cílových destinacích, mzdy a platy, zahraniční obchod, platební bilance, index spotřebitelské důvěry, nezaměstnanost a další. K ověření závislostí je sestaven model simultánních rovnic s využitím softwarového prostředí R a doplňkových balíků sem, tempdisagg a forecast. S využitím první a sezónní diference vstupních dat bylo zjištěno, že na cestovní ruch obou států mají vliv odlišné ukazatele.
Vedoucí práce: Lukáš Malec
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: statistika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses