Domácnosti s jedním rodičem v Česku - Kračunova, Dominika (2020)
Tato diplomová práce se zabývá tématem domácností s jedním rodičem v Česku. Cílem práce bylo přinést komplexní pohled na problematiku domácností s jedním rodičem s využitím dat z různých zdrojů. Nejprve je věnována pozornost vývoji počtů domácností s jedním rodičem a základním charakteristikám jako je pohlaví, vzdělání a rodinný stav osob v čele těchto domácností, a to s využitím dat ze Sčítání lidu, domů a bytů a Výběrového šetření pracovních sil. V další části je s využitím dat z výběrového šetření Životní podmínky provedena analýza příjmové situace domácností s jedním rodičem, která konkrétně vypovídá a značně zhoršené finanční situaci těchto domácností a vyšší závislosti na sociálních příjmech oproti partnerským domácnostem s dětmi. V poslední části práce je prezentována analýza možnosti sladění rodinného a pracovního života se zaměřením na matky samoživitelky, zhodnocení role státu a přínos činnosti neziskových organizací (zde konkrétně společnosti Aperio) při řešení problémů s harmonizací práce a rodiny.