Srovnání herních cloudových služeb - Mareš, Miroslav; Pavlíčková, Jarmila, 1969-2024; Vencovský, Filip; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2020)
Tématem této diplomové práce jsou cloudové herní služby. Cílem této práce je porovnat současné cloudové herní služby a rozdíly požadavků na ně mezi českými a zahraničními hráči. Práce tohoto cíle dosahuje za pomoci analyzování vývoje herního průmyslu a jeho současného stavu, porovnání služeb na základě dotazníkového šetření mezi hráčskou komunitou a reálného testu jedné ze služeb. Diplomová práce je rozdělena na dvě hlavní části. První část diplomové práce je teoreticky zaměřena a analyzuje videoherní průmysl z pohledu historického evolučního vývoje, současných metod monetizace, velikosti odvětví, struktury hráčské základny a také pozice cloudových služeb na herním trhu. Druhá část práce je prakticky orientována a je tvořena srovnáním služeb pro cloud gaming a praktickým testem. Srovnání služeb probíhá na základě vícekriteriální vědecké metody Fullerova trojúhelníku s váhami jednotlivých kritérií určenými dotazníkovým šetřením mezi hráčskou komunitou. Prakticky je testována služba GeForce Now a v testu jsou sbírána technologická data o kvalitě přenášeného obrazu v rámci kombinace vícero různých internetových připojení, vícero různě hardwarově silných fyzických zařízení a také vícero her. Na základě těchto dat pak v rámci předem definovaných otázek vyhodnocuji, jak moc je služba v současnosti využitelná zejména pro mobilní zařízení.
Vedoucí práce: Jarmila Pavlíčková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informační systémy a technologie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses