Simulačné porovnanie metód pre výber vysvetľujúcich premenných v regresnom modeli - Javorová, Alžbeta; Zouhar, Jan, 1982-; Tomanová, Petra; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2020)
Regresné modely obsahujú častokrát veľké množstvo nezávislých premenných, pričom časť z nich nemusí mať vôbec žiadny vplyv na závislú premennú. Pre nás je dôležité odlíšiť regresory, ktoré sú v modeli signifikantné, od tých regresorov, ktoré nám neprinášajú žiadnu novú informáciu a môžu byť z modelu vymazané. Cieľom tejto práce je porovnať štyri rozšírené metódy pre selekciu premenných na voľne dostupných dátach pomocou dvoch dáta generujúcich procesov a nami vytvorených Monte Carlo simulácií, ktoré sú používané hlavne na simulovanie situácií, ktoré sú pod vplyvmi náhodných javov. Použitý dátový súbor zobrazuje rôzne vplyvy na priemernú mesačnú mzdu. Numerické výpočty realizujeme v jazyku R s využitím štandardných balíčkov.
Vedoucí práce: Jan Zouhar
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: matematické metody v ekonomii [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses