Klasifikace absolventů bakalářského studia na Fakultě informatiky a statistiky - Kudrnáč, Jan (2020)
Vysokoškolské vzdělání má absolventům přinést kromě akademického titulu také teoretický a praktický základ pro jejich profesní kariéru, všestranný rozvoj osobnosti a v neposlední řadě možnost smysluplně prožít několik let svého života. Ne všichni absolventi se ovšem dokázali sžít s univerzitním prostředím nebo nejsou dokonale spokojeni se získaným vzděláním. Tato práce zkoumá důvody, které vedou čerstvé absolventy bakalářského studia Fakulty informatiky a statistiky Vysoké školy ekonomické v Praze k pocitu, že by si stejný obor již znovu nevybrali. Pochopení těchto souvislostí může být pro vedení fakulty velmi užitečné a může přispět k úpravám studia dle potřeb budoucích absolventů. Smyslem této snahy je zvýšení kvality studia v době rychle se měnícího trhu práce a zvýšení počtu spokojených absolventů šířících dobré jméno fakulty. K dosažení cílů práce – konkrétně vytvoření klasifikačního modelu a vytyčení nejvýznamnějších proměnných, jsou použity metody datového modelování (klasifikační stromy, náhodný les, boosting), a popisné statistiky (konfirmační faktorová analýza, míry závislosti a četnostní tabulky). Součástí je také evaluace oborů fakulty, návrhy využití výsledků a doporučení směřující k dalším rozborům.