Implementácia scikit-learn rozhrania pre systém XCS s použiteľnosťou na kategoriálne a numerické dáta - Michalovčík, Jaroslav (2020)
Systém XCS (eXtended Classifier System) vzbudil nový záujem o oblasť klasifikačných systémov. Systém XCS pracuje vo svojej kanonickej forme so vstupom obsahujúcim hodnoty 1 a 0. Cieľom bakalárskej práce bolo sprístupniť systém XCS v kanonickej forme v jazyku python prívetivým aplikačným rozhraním a použiteľnosťou na kategoriálne a numerické dáta. Prívetivé rozhranie je poskytnuté kompatibilitou s aplikačným rozhraním knižnice scikit-learn. Scikit-learn je populárna knižnica, ktorá implementuje algoritmy strojového učenia a ponúka množstvo podporných funkcií. Použitie na kategoriálne a numerické dáta bolo dosiahnuté pomocou dumifikácie. Súčasťou tejto použiteľnosti bola vizualizácia pravidiel systému a výstupu klasifikácie. Práca popisuje návrh a implementáciu tohto rozhrania a prezentuje výsledky testov implementácie na vybraných súboroch dát.