Jídelníček pro sportovce - Cakl, Adam (2020)
Tato bakalářská práce řeší nutriční problém sportovců a jeho praktickou aplikaci. Sportovci jsou myšleni lidé, kteří se věnují fitness a silovým sportům a mají tak vyšší energetické výdeje než běžná populace. Záměrem práce je sestavení optimálního jídelníčku jak pro sportovce, tak pro běžnou populaci a zjistit, zda se tyto jídelníčky výrazně liší s ohledem na cenu a nutriční hodnoty potravin. Všechny jídelníčky jsou sestaveny na základě doporučených výživových hodnot dle dostupných odborných zdrojů za účelem minimalizace nákladů. Celý proces tvorby jídelníčků je pak zastřešen vytvořenou aplikací v prostředí MS Excel, která umožňuje sestavování jídelníčků dle potřeb uživatele. Aplikace je propojena s optimalizačním softwarem LINGO, který řeší samotný nutriční problém na základě sestaveného modelu jídelníčků.