COBIT 2019 a ITIL v4 : Vzdalují se nebo přibližují? - Mirkhabibova, Aziza (2020)
Cílem práce je podrobný popis rámců ITIL a COBIT a s nimi souvisejících informací. Diplomová práce je vypracována tak, aby bylo možné demonstrovat, zda se oba rámce od sebe vzdalují, anebo naopak k sobě přibližují, a zároveň pochopit, jaké jsou jejich vzájemné výhody.Práce uvádí do historie a významu rámců a přináší jejich popisy. Zpracování diplomové práce proběhlo metodou výběrové rešerše (selective literature review). Snaží se odvíjet a pozvolna uvést čtenáře do jednotlivých částí tématu, aby se čtenáři následně podařilo navázat na propojení mezi rámci. Práce vychází ze syntézy předešlých a aktuálních verzí rámců COBIT a ITIL a z jejich komparace. Jsou porovnávány rozdíly a brán ohled na jejich vzájemnou souvislost. Snahou je dojít k závěru, tedy za podmínky, že se rámce přibližují, jak se jejich komponenty podobají. Praktická část spočívá v rozboru soudržnosti pomocí mapovacích tabulek rámců. Jsou identifikovány vztahy mezi prvky rámců, stejně i jejich neshody.Cílem jednotlivých kapitol ani celé diplomové práce není doporučovat lepší praktiku, ani se obecně vyhrazovat, zdali je nějaká lepší. Stejně tak není snahou ovlivňovat názor čtenáře, spíše uvést do tématu a fakt. Není úmyslem doporučovat realizaci specifického rámce, jelikož toto rozhodnutí je nezávislou záležitostí každé firmy s přihlédnutím k její zralosti, velikosti, strategickým a obchodním představám, záměrům procesů podniku, stejně tak i k dalším faktorům, které ovlivňují společnost. Bereme na vědomí, že diplomová práce je omezená určitým druhem rámců, zatímco existují také další známé a užitečné rámce a praktiky, které mají šanci lépe vyhovovat v určitých oblastech organizace.