Optimalizace portfolia na P2P platformě Zonky - Černý, Zdeněk; Borovička, Adam; Fábry, Jan, 1967-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2020)
Cílem bakalářské práce je vytvořit optimální portfolio pro specifické typy investorů na P2P platformě Zonky. V první části této práce je přiblížena problematika P2P lendingu. Došlo k objektivní komparaci výhod a nevýhod, dále k představení nejzajímavějších světových i českých platforem. Následující kapitola se zaměřuje na teoretickou stránku investování. Zde jsou popsány vlastnosti investic, které jsou použité v praktické části, či slouží k běžným možnostem způsobu hodnocení investic. Hlavní část práce je modelování čtyř portfolií investorů za pomocí lineárního programování. Zmiňovaná portfolia podléhají srovnání s podobnými portfolii, které uvádí Zonky na svých webových stránkách. Při porovnání jednotlivých portfolií dochází ke konfrontaci s portfoliem služby známé jako Zonky Rentiér. Analýza ukázala, že každé portfolio má svou specifickou skladbu, kterou představují váhy jednotlivých ratingů v portfoliu. Potenciální investor si tedy může vybrat strategii dle svých preferencí a začít budovat vlastní portfolio.
Vedoucí práce: Adam Borovička
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: matematické metody v ekonomii [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses