Bezpečnost IoT v chytré domácnosti - Marková, Lucie (2020)
Internet věcí je rostoucí moderní trend informačních a komunikačních technologií. Počet chytrých zařízení IoT každoročně rapidně narůstá ve všech odvětvích a stává se významnou součástí naší infrastruktury a každodenního života. S nárůstem kybernetických útoků zaměřených na IoT zařízení narůstají i obavy o jeho bezpečnost. Tato bakalářská práce se zabývá bezpečností internetu věcí v chytré domácnosti. Teoretická část práce se v první kapitole věnuje vysvětlení pojmu internet věcí včetně jeho aktuálního stavu na trhu, principu fungování, třívrstvé architektury, oblastí využití, výhod a nevýhod. Druhá kapitola pojednává o bezpečnosti internetu věcí, kybernetických útocích, seznámení s organizací OWASP a doporučeným možnostem zabezpečení IoT domácnosti uživateli. Cílem praktické části je vytvoření tzv. Proof of Concept návrhu hardwarového firewallu. Na začátku třetí kapitoly jsou vybrány zařízení zabezpečující IoT domácnosti, Avast Omni a Bitdefender BOX. Je zde popsána funkcionalita a ostatní aspekty těchto produktů včetně jejich vzájemného porovnání. Dále se kapitola zabývá vytvořením hardwarového firewallu s důrazem na minimalizaci nákladů a dostupnosti na českém trhu. Jsou zde vybrány vhodné komponenty, jednodeskový počítač Raspberry Pi Zero a OpenWrt software. Dále je popsána instalace a konfigurace firewallu a jeho následné testování. Na závěr je výsledný firewall porovnán s výše uvedenými zabezpečovacími zařízeními. V průběhu práce jsou použity metody explanace, analýzy, syntézy, komparace a experimentu.