Dynamika nezaměstnanosti v ČR a dalších vybraných státech - Vystrčilová, Markéta; Formánek, Tomáš; Georgiev, Jiří; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2020)
Bakalářská práce má za cíl analyzovat na vybraných zemích patřící do Evropské unie různé vlivy, které mají největší dopad na dynamiku obecné míry nezaměstnanosti a následně se pokusit zdůvodnit proč tomu tak je. Ekonometrická analýza nezaměstnanosti v této práci bude ovlivňována faktory vývoz zboží a služeb, dovoz zboží a služeb, směnný kurz, spotřeba vlády, spotřeba domácností, HDP, počet aktivní populace a produktivita práce. Analýza je provedená na časových řadách pro uvedené faktory za Českou republiku, Německo a Polsko za období od roku 1998 až do roku 2019. K získání výsledných odhadů parametrů byla využitá regresní analýza pro časové řady pomocí metody nejmenších čtverců.
Vedoucí práce: Tomáš Formánek
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: matematické metody v ekonomii [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses