Analýza video kodeků pro streaming - Sebastiao, Richard (2020)
Cílem práce je analýza a srovnání video kodeků pro účely zjištění jejich vhodnosti pro streamování v reálném čase. Analyzovanými kodeky jsou: x264, OpenH264, x265, libvpx VP8, libvpx VP9, libaom AV1, SVT-VP9, SVT-HEVC, SVT-AV1, rav1e. Jsou zvážena specifika streamování v reálném čase a na jejich základě je sestaven seznam atributů, podle kterých jsou kodeky porovnávány – rychlost, objektivní kvalita výstupu, výpočetní náročnost a odchylka přenosové rychlosti. Pro měření kvality byly použity metriky VMAF, PSNR-HVS-M a MS-SSIM. Testování a získání potřebných dat bylo úspěšné. Bylo zjištěno, že kodeky AV1 nedosahují na daném hardware rychlostí dostačujících pro streamování v reálném čase. Porovnání bylo proto rozděleno na dvě části – jedna kodeky AV1 zahrnuje, druhá ne.