Analýza měsíčních teplotních časových řad v Evropě a Severní Americe v letech 1959–2018 - Socha, Dominik; Helman, Karel; Danko, Jakub; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2020)
Bakalářská práce se zabývá analýzou časových řad průměrných měsíčních teplot naměřených na devíti zvolených meteorologických stanicích nacházejících se na území Evropy a Severní Ameriky v letech 1959-2018. Data byla pořízena z veřejně dostupné americké databáze National Centers for Environmental Information.Cílem této práce je analyzovat a porovnat vývoj jednotlivých časových řad. Osm z devíti meteorologických stanic je uspořádáno do párů, ve kterém se nachází dvě stanice s (téměř) shodnou zeměpisnou šířkou, ale na odlišném kontinentu. Pro tuto analýzu byly využity základní popisné charakteristiky časových řad, jejich dekompozice a modelování trendové složky pomocí trendových funkcí. Dalším cílem této práce je prozkoumat, zda se na těchto stanicích ve sledovaném období zvýšila průměrná měsíční teplota, zdali se dvojice stanic na různých kontinentech liší a zdali je případný nárůst průměrné měsíční teploty výraznější blíže k pólům.
Vedoucí práce: Karel Helman
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: statistické metody v ekonomii [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses