Empirická analýza makroekonomických ukazatelů : Kalmanův filtr a HP filtr - Adam, Jan (2020)
Mezera produktu je zásadním indikátorem deﬂačních a inﬂačních tlaků v ekonomice, který je často využívaný pro účely monetární politiky. V rámci práce jsou konkrétně popsány metody Kalmanův ﬁltr a Hodrcik-Prescottův ﬁltr, právě pro odhad mezery produktu. Odhady mezery produktu pomocí těchto metod, jsou v této práci porovnány a posléze diskutovány. Sledovaným územím je Česká republika, Polsko a Maďarsko. Tato práce přináší srovnání odhadů mezery produktu v těchto zemích. Data pro sledované území začínají 1996Q1 a končí 2019Q4.