Empirická analýza makroekonomických ukazatelů : Kalmanův filtr a HP filtr - Adam, Jan; Čížků, Andrea; Formánek, Tomáš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2020)
Mezera produktu je zásadním indikátorem deﬂačních a inﬂačních tlaků v ekonomice, který je často využívaný pro účely monetární politiky. V rámci práce jsou konkrétně popsány metody Kalmanův ﬁltr a Hodrcik-Prescottův ﬁltr, právě pro odhad mezery produktu. Odhady mezery produktu pomocí těchto metod, jsou v této práci porovnány a posléze diskutovány. Sledovaným územím je Česká republika, Polsko a Maďarsko. Tato práce přináší srovnání odhadů mezery produktu v těchto zemích. Data pro sledované území začínají 1996Q1 a končí 2019Q4.
Vedoucí práce: Andrea Čížků
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: matematické metody v ekonomii [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses