Optimalizácia rozmiestenia pobočiek vybranej spoločnosti - Kršíková, Nikola (2020)
Táto práca sa zaoberá skúmaním závislostí rôznych typov zariadení nachádzajúcich sa v okolípobočiek verejných knižníc. Zameriava sa na faktory ako sú množstvo výpožičiek knižnýchjednotiek, množstvo registrácií čitateľov a množstvo návštev ľudí v pobočkách týchto knižníc.Na vyhodnotenie týchto závislostí je najskôr použitá analýza prevedená pomocou deskriptív-nej štatistiky a ďalej analýza z ekonometrického hľadiska. Konkrétne sa jedná o základnýregresný model a následne o modely diskrétnej binárnej voľby, medzi ktoré patrí lineárnypravdepodobnostný model, logitový model a probitový model. Cieľom tejto práce je na zá-klade získaných výsledkov poskytnúť návrh na optimalizáciu výstavby pobočiek verejnýchknižníc. Optimalizácia výstavby je vyhodnotená podľa úspešnosti chodu knižnice vzhľadomk dosiahnutému zvolenému percentilu výpožičiek za daný rok.