Chytrá domácnost s využitím Apple HomeKit a Home Assistant - Gorobtsov, Alexandr (2020)
Tato bakalářská práce je věnována stále se vyvíjející tématice chytré domácnosti. I přes neustále rostoucí popularitu systémů pro ovládání chytré domácnosti je pořád obtížné dosáhnout propojení veškerých systému vjednom autonomním prostředí. Práce se zaměřuje na populární a uživatelsky přívětivé frameworky jako jsou Apple HomeKit a Home Assistant, jejích vlastnosti a podporované typy zařízení a integrací. Součástí je také popis hlavních řídicích prostředků, jakými jsou mobilní a webové aplikace. Důraz je kladen na počáteční nastavení platformy Home Assistant na zařízení typu Raspberry Pi a následně nafunkcionalitu automatizace systémů pro zjednodušení ovládání a monitorování domácího prostředí. Výsledkem je funkční, vzájemně propojený a automatizovaný systém přístupný jak pomocí platformy HomeKit od společnosti Apple, tak i open-source systémem Home Assistant. Taková implementace je zajímavá jak pro začátečníky, kteří teprve začínají s touto sférou IT a chtějí spolehlivé řešení pro automatizaci domácnosti, tak i pro pokročilé programátory s velkými požadavky pro nastavitelnost a robustnost. Cílem této bakalářské práce je vytvořit uživatelský návod vněmž je přehledně zdokumentován postup implementace chytré domácnosti na základě platformy Home Assistant od výběru hostitelského zařízení po napojení tohoto systému na framework HomeKit.