Kvazi-experiment : vliv skandálů na etické rozhodování IT pracovníků - Král, Ondřej; Doležel, Michal; Smutný, Zdeněk; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2020)
Diplomová práce přijímá výzvu autorů McNamara a spol., kteří ve své studii vyslovili hypotézu o možném vlivu nechvalně známých kauz na etické rozhodování IT pracovníků. Cílem diplomové práce tedy byla realizace výzkumu za účelem potvrzení či zamítnutí této hypotézy. Provedený kvazi-experiment je funkční replikací zmíněné studie, využívá metodu vinět a je teoreticky založený na Schwartzově integrovaném modelu etického rozhodování. Statistická analýza získaných dat objevila signifikantní nález u jedné z vinět, který v daném případě potvrdil významný vliv skandálů na vzorku populace převážně pracujících studentů informatiky. Tento objev však nestačí na to, aby bylo možné hovořit o vlivu skandálů na etické rozhodování v obecné rovině, zejména proto, že u IT odborníků žádná z vinět významný vliv neprokázala.
Vedoucí práce: Michal Doležel
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informační systémy a technologie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses