Vývoj urbanizačních procesů a jejich demografické dopady a důsledky v rozmístění obyvatelstva v České republice mezi lety 1869 až 2019 - Benešová, Šárka (2020)
Tato práce řeší vliv urbanizačních procesů na vývoj a rozmístění obyvatelstva České republiky. Zpracovává historické determinanty na populační vývoj, zvláštní pozornost je věnována cenzovým letům a dále roku 2019. Převážná většina dat pochází z Historického lexikonu obcí České republiky 1869–2011.K řešení byly použity především grafické metody. Ke zhodnocení koncentrace zalidnění slouží Lorenzův oblouk (resp. Giniho koeficient), diference mezi skutečnou a ideální velikostí obcí je řešena pomocí Zipfova pravidla, populační změny z regionálního pohledu jsou posuzovány podle Webbovy typologie. Zvolená problematika kvalifikační práce je rovněž ilustrována za pomoci série kartogramů (případně kartodiagramů). Ty byly vykresleny prostřednictvím aplikace ArcMap ze systému ArcGIS Desktop. Hlavním výsledkem práce je popis populačního vývoje ve statisticky klíčových letech a dále zhodnocení změny mezi referenčními roky. Regionální pohled na populační vývoj umožnil sledovat posuny populačního středu a změny v hustotě zalidnění z pohledu obcí. Koncentrace obyvatelstva druhé poloviny 19. století neseznávala výrazných změn. Naopak od 20. století došlo vlivem urbanizačních procesů a historických k signifikantní změně rozmístění obyvatelstva. Nejprve pokračovaly koncentrační procesy zrychlujícím se tempem, od konce minulého století se začal projevovat vliv suburbanizace vyznačující se dekoncentračními procesy rozmístění obyvatelstva. Hustota rozmístění obcí vzrostla zejména v zázemí Prahy a Brna a dále ve Středočeském kraji podél silniční infrastruktury směrem na významná sídla.