Vztah servant leadershipu, pracovního chování a orientace cílů - Gašková, Jana; Jarošová, Eva, 1955-; Lukeš, Martin, 1976-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2020)
Disertační práce se zabývá tématem servant leadershipu. Jejím cílem je teoretické analýza servant leadershipu a empirický výzkum vztahu servant leadershipu vedoucího, pracovního chování podřízeného a orientace cílů podřízeného. V teoretické části jsou vymezeny základní pojmy, servant leadership je představen v rámci vývoje teorií leadershipu a je popsán jeho teoretický model. V empirické části jsou uvedeny výzkumné cíle, metodika práce a popis čtyř výzkumných souborů, které jsou složeny ze studentů Vysoké školy ekonomické v Praze a ze znalostních pracovníků dvou firem. Byly použity metody faktorové, korelační a regresní analýzy. Škála „Servant Leadership measure“ (SL-28) byla adaptována do češtiny. Výsledky výzkumu podpořily pozitivní lineární vztah servant leadershipu a pracovního chování. Byl podpořen nelineární vztah ve tvaru U zmocňujícího chování a pracovního chování v rámci role. Nebyla nalezena podpora pro roli orientace cílů jako ovlivňující proměnné, ale orientace cílů na „učení se“ a „důkaz úspěchu“ se projevily jako pozitivní prediktory pracovního chování. V diskusi jsou hlavní zjištění podrobně interpretována a navazují na ně praktická doporučení pro lídry, organizace a pedagogiku.
Vedoucí práce: Eva Jarošová
Disertační práce (Ph.D.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková ekonomika a management [obor disert. práce]; disertace; dissertations