Koncept “value" ve zdravotnictví : systematic review - Umprecht, Alexandra; Pažitný, Peter, 1976-; Kincl, Tomáš, 1979-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu (2020)
Tato práce zkoumá porozumění pojmu hodnota (angl. value) ve zdravotních systémech s využitím metod systematického přehledu literatury (systematic literature review). Cílem práce je zkoumat, jak se význam hodnoty ve zdravotnictví liší v existující litera-tuře, a tyto rozdíly pak vysvětlovat na kontextuální příslušnosti k různým typům zdra-votních systému a různým myšlenkovým proudům v oblasti HTA, zdravotnického ma-nagementu, public health a dalších věd. Do zkoumání bylo zařazeno více než 1700 zdro-jů identifikovaných pomocí vyhledávání v databázích PubMed a Scopus, ze kterých bylo následně vybráno 152 studií, které byly zkoumány v celém rozsahu. Zkoumání identifikovalo takřka 20 různých konceptů, které pracovaly s pojmem hodnota. Pri-mární rozdíl mezi koncepty spočíval v evropském a americkém přístupu k hodnotě. Další rozdíly v porozumění hodnoty ve zdravotnictví vycházely ze šíře zaměření, kde se definice lišila mezi mikro přístupy, které zkoumaly hodnotu konkrétního léku nebo hodnotu z pohledu pacienta, a makro přístupy, které se snažily hodnotu definovat na úrovni systému. Tyto dva aspekty byly použity k vytvoření klasifikační matice, umož-ňující čtenáři zdravotnické literatury porozumět kontextu konkrétní akademické práce podle zařazení do této matice. V závěru práce je diskutován význam jednotlivých iden-tifikovaných konceptů ve zdravotnictví České republiky.
Vedoucí práce: Peter Pažitný
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses