Vliv CSR aktivit firmy na vnímání produktu spotřebitelem - Nejmanová, Kristýna (2020)
Cílem diplomové práce je zanalyzovat vliv CSR aktivit společnosti na vnímání kvality produktu zákazníky. Práce zjišťuje, jakým způsobem vnímá spotřebitel společenskou odpovědnost. Práce je zaměřena na české spotřebitele/zákazníky. V teoretické části práce jsou definovány hlavní pohledy a oblasti společenské odpovědnost podniků a vnímání CSR spotřebitelem. Důraz je kladen na vztah společenské odpovědnosti a kvality produktu. V rámci výzkumné části práce byly provedeny a vyhodnoceny dva experimenty. Při experimentu byl pozorován halo effect společenské odpovědnosti podniků, protože účastníci dostali jen omezené množství informací o produktu. Experimenty přináší odpovědi na to, zda má CSR vliv na české spotřebitele.