Vliv CSR aktivit firmy na vnímání produktu spotřebitelem - Nejmanová, Kristýna; Kincl, Tomáš, 1979-; Šimůnková, Klára; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu (2020)
Cílem diplomové práce je zanalyzovat vliv CSR aktivit společnosti na vnímání kvality produktu zákazníky. Práce zjišťuje, jakým způsobem vnímá spotřebitel společenskou odpovědnost. Práce je zaměřena na české spotřebitele/zákazníky. V teoretické části práce jsou definovány hlavní pohledy a oblasti společenské odpovědnost podniků a vnímání CSR spotřebitelem. Důraz je kladen na vztah společenské odpovědnosti a kvality produktu. V rámci výzkumné části práce byly provedeny a vyhodnoceny dva experimenty. Při experimentu byl pozorován halo effect společenské odpovědnosti podniků, protože účastníci dostali jen omezené množství informací o produktu. Experimenty přináší odpovědi na to, zda má CSR vliv na české spotřebitele.
Vedoucí práce: Tomáš Kincl
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses