Vliv stylu vedení a atmosféry na pracovišti na self-efficacy pracovníků ve zdravotnických zařízeních - Visčurová, Monika; Hiršová, Miloslava, 1950-; Bednářová, Martina; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu (2020)
Cílem diplomové práce je zjištění vlivu stylu vedení a atmosféry na pracovišti na self-efficacy pracovníků ve zdravotnických zařízeních. Teoretická část je věnována zdravotnímu systému s ohledem na zdravotní sestry, organizaci a jejímu prostředí včetně sociální atmosféry, self-efficacy a leadershipu s důrazem na transformační, transakční a laissez-faire přístup. V praktické části je uskutečněn výzkum mezi 48 zdravotními sestrami na 3 vybraných odděleních nemocnice XY. Použita byla sada ověřených dotazníků. Úroveň self-efficacy byla zjištěna Dotazníkem obecné vlastní efektivity se zaměřením na pracovní oblast. Stav sociální atmosféry byl posouzen výběrem z dotazníku Škály sociální atmosféry ve skupině. Využity byly 4 dimenze - Mezilidské vztahy, Kooperace, Rozvoj a zralost skupiny a Vztah k práci. Využití vybraných stylů vedení bylo definováno prostřednictvím Dotazníku přístupu k vedení lidí neboli CLQ. Získaná data byla vyhodnocena popisnou statistikou a vztahy mezi proměnnými určeny pomocí Pearsonova korelačního koeficientu a p-hodnoty. Výsledky ukázaly, že self-efficacy zdravotních sester není významně ovlivněna stylem vedení ani sociální atmosférou i přes existenci vzájemných závislostí. Díky poznatkům byla navržena doporučení pro udržení či zlepšení stávající úrovně proměnných.
Vedoucí práce: Miloslava Hiršová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses