Dobrovolnictví jako součást běžného života - Adamcová, Lucie (2020)
Diplomová práce pojednává o současné úrovni dobrovolnictví u nás i ve světě. Práce si klade za cíl tuto úroveň zhodnotit v kontextu dalších zemí a najít nejzásadnější odlišnosti, které přispívají k rozdílné úrovni dobrovolnictví. Na základě těchto odlišností formulovat konkrétní doporučení aplikovatelné pro Českou republiku, jak danou odlišnost implementovat i do našich organizací, případně právního řádu. Práce je složena ze dvou ucelených částí. První teoretická část se zabývá vymezením základních pojmů a rešerší dostupné literatury. Praktická část se věnuje analýze konkrétní dobrovolnické skupiny. Na základě zkoumané teorie a výstupů z praktické části jsou v závěrečné části práce formulována doporučení. Při uvedení těchto doporučení do praxe lze očekávat vyšší zapojení veřejnosti do dobrovolnické činnosti, a především zefektivnění práce dobrovolnických organizací.