Základní příjem jako nástroj sociální politiky - Loukotová, Martina (2020)
Diplomová práce se zabývá základním příjmem. Řeší tento sociální koncept z pohledu České republiky. Zkoumá jeho obecnou povědomost pomocí dotazníkového šetření, jehož výstup ukazuje veřejnou znalost pojmu pouze ze 38 %. Přestože většina respondentů považuje současný sociální systém za nevyhovující, realizovatelnosti základního příjmu v České republice nevěří a spíše si ji nepřejí. Zároveň práce zjišťuje potenciální proveditelnost tohoto návrhu v podmínkách ČR. Uvádí tedy kalkulaci výše základního příjmu a s ním se pojících celkových fiskálních výdajů. Z porovnání zjištěných hodnot se současným systémem vyplývá výrazná náročnost financování projektu při jeho potenciální realizaci. Na základě výsledků práce tedy koncept základního příjmu nelze v nynější situaci ČR doporučit.